Visie

Ik ga ervan uit dat iedereen het in zich heeft om uit te groeien tot een ruimhartig, ruimvoelend en ruimdenkend mens. Tot een persoon die vertrouwend in het leven staat, zich kwetsbaar en flexibel durft op te stellen en zich verbonden voelt met zichzelf in het contact met de ander. Tot iemand die weet wat het betekent om Nu, met alles wat er is, in relatie te Zijn.

Uit de psychologie is bekend dat kinderen, als dat nodig is, altijd zullen proberen zich zó aan te passen dat ze genoeg liefde krijgen en kunnen geven. Ook weten we dat ervaringen in de vroege jeugd diepe fysieke, gevoelsmatige en mentale indrukken/imprints kunnen achterlaten. Deze imprints leiden tot beperkende beelden over je zelf, over de ander, de wereld en over jouw relaties daarmee. Zo ontstaat er een overlevingsstrategie waarbij het contact met wie je echt bent en wat je echt wil deels zoek raakt. Het wordt lastig om je helemaal thuis te voelen in jezelf. En het wordt ook lastig om je echt op je gemak te voelen bij een ander, in je relatie, op je werk etc.

Afhankelijk van je temperament en de omstandigheden waarin je bent geboren en opgegroeid, zal je minder of meer last hebben van overlevingsstrategieën. Daarbij komt dat stress in het dagelijks leven het terugvallen op oude ingesleten strategieën zal bevorderen.

Door zelf-, relatiebeelden, wereldbeelden en overtuigingen te onderzoeken, goed te leren luisteren naar de signalen van je lichaam en je te oriënteren op het ZIJN, op dat wat er NU is, wordt het mogelijk om op je gemak te raken met je Zelf (met alles erop en eraan) en van daaruit te gaan leven.

Dit onderzoek begint bij het liefdevol verwelkomen van alle fysieke, emotionele, mentale en spirituele ervaringen die zich aandienen in jou.  Rumi, Soefistisch mysticus en dichter uit de 13e eeuw verwoord dit voor mij heel treffend in zijn gedicht ‘De Herberg’.